Pobranie fosforu z ziarnem pszenżyta jarego na tle uprawy roli i nawożenia mineralnego oraz właściwości chemicznych gleby
##plugins.themes.bootstrap3.article.main##
Abstrakt
Doświadczenie polowe przeprowadzono w latach 2007–2009 na glebie średniej brunatnej dystroficznej typowej na terenie Zamojszczyzny. Oceniono reakcję pszenżyta jarego na zróżnicowaną uprawę roli (tradycyjną i uproszczoną) oraz na- wożenie mineralne: NPK (kontrola) i NPK wzbogacone w siarkę w ilości 40 kg S∙ha-1 w postaci siarczanu amonu. Celem badań było określenie wpływu założonych czynników na plon oraz za- wartość i pobranie fosforu przez ziarno pszenżyta jarego. Badania uzupełniono analizą właściwości chemicznych gleby. Stwierdzo- no, że uprawa tradycyjna i dodatek siarki do nawożenia zwięk- szają istotnie plon ziarna. Zawartość fosforu ogólnego w ziarnie była istotnie wyższa w obiektach z uproszczoną uprawą roli. Pobranie fosforu przez ziarno było istotnie wyższe w kom- binacjach z dodatkiem siarki do nawożenia NPK. Stosowanie uproszczonej uprawy roli zwiększało zawartość fosforu przyswa- jalnego, natomiast dodatek siarki podwyższał zawartość siarki siarczanowej w glebie, w warstwie 0–30 cm. Zawartość fosforu w ziarnie korelowała dodatnio z odczynem gleby (pH) i zawarto- ścią węgla ogólnego w glebie
##plugins.themes.bootstrap3.article.details##
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.
Autor udziela redakcji czasopisma Polish Journal of Agronomy (w skrócie: PJA) licencji niewyłącznej i nieodpłatnej na korzystanie z autorskich praw majątkowych do wersji papierowej/drukowanej i elektronicznej utworu Autora opublikowanego w PJA w kraju i za granicą, w całości lub w dowolnej części, w tym umieszczanie utworu w elektronicznych bazach/zbiorach danych lokalnych lub dostępnych w Internecie, przez czas nieograniczony na polach eksploatacji określonych w art. 50 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Prace wydane w Polish Journal of Agronomy są udostępniane na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa-Na tych samych warunkach 4.0 (CC-BY-SA).