##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Grzegorz Siebielec
Sylwia Siebielec
Grażyna Podolska

Abstrakt

Naturalna charakterystyka biologiczna i chemiczna gleby jest modyfikowana poprzez sposób użytkowania gruntu (grunt orny, użytek zielony, nieużytek, użytkowanie miejskie, obszary chronione), a w przypadku użytkowania jako grunt orny przez intensywność produkcji, sposób uprawy, zmianowanie. Ce- lem niniejszej pracy było: (1) porównanie liczebności i różnorod- ności mikroorganizmów oraz aktywności enzymów glebowych w różnych typach gleb pod wieloletnim wpływem uprawy ro- ślin zbożowych; (2) określenie zróżnicowania właściwości che- micznych różnych typów gleb i ich wpływu na charakterystykę mikrobiologiczną gleby. Próbki glebowe pobrano latem 2015 r. z poletek wieloletniego doświadczenia prowadzonego na te- renie IUNG-PIB w Puławach. Poletka, reprezentujące różne typy, klasy oraz kompleksy przydatności rolniczej gleb, zostały założone ponad 100 lat temu, z zachowaniem naturalnego ukła- du poziomów w profilu gleb. Poletka reprezentowały następu- jące typy gleb: brunatna dystroficzna, rędzina brunatna, mada brunatna, płowa, czarna ziemia, rdzawa, brunatna eutroficzna. W próbkach glebowych oznaczono aktywność enzymatycz- ną gleb oraz liczebność bakterii i promieniowców, grzybów oraz bakterii z rodzaju Azotobacter, a także odczyn, zawar- tość próchnicy, zawartość przyswajalnych form fosforu, potasu i magnezu. Pomimo wieloletniej uprawy tych samych roślin na wszystkich poletkach charakterystyka mikrobiologiczna (ak- tywność, liczebność drobnoustrojów) gleb w dużym stopniu była zróżnicowana pomiędzy typami gleby i zachowała pew- ną specyfikę. Analiza skupień wykazała, że gleby brunatne i rdzawe posiadały zbliżony profil mikrobiologiczny, od którego najbardziej różniły się profile czarnej ziemi i rędziny. Spośród właściwości chemicznych w największym stopniu na charaktery- stykę mikrobiologiczną gleb wpływały odczyn i zawartość węgla organicznego.

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Jak cytować
[1]
Siebielec, G., Siebielec, S. i Podolska, G. 2015. Porównanie mikrobiologicznej i chemicznej charakterystyki gleb po ponad 100 latach uprawy roślin zbożowych. Polish Journal of Agronomy. 23 (grudz. 2015), 88–100. DOI:https://doi.org/10.26114/pja.iung.284.2015.23.11.
Dział
Artykuły