Wpływ nawożenia dolistnego miedzią i manganem na przydatność słodowniczą ziarna jęczmienia (badania wstępne)
##plugins.themes.bootstrap3.article.main##
Abstrakt
Oceniono wpływ nawożenia dolistnego jęczmienia jarego odmiany Quench preparatami firmy PP-C ADOB Sp. z o.o. Sp. k., zawierającymi Cu lub Mn (ADOB 2.0 Cu IDHA lub ADOB 2.0 Mn). Poddano ocenie technologicznej ziarno, otrzymane z niego w warunkach laboratoryjnych 4- i 5-dniowe słody typu pilzneńskiego oraz brzeczki wyprodukowane metodą kongresową. Ocenę przydatności słodowniczej przeprowadzono według metod stosowanych w analityce EBC. Założono, że niezależnie od zasobności gleby w mikroskładniki, dolistna aplikacja miedzi i manganu może być czynnikiem stabilizującym cechy jakościowe ziarna, słodów typu pilzneńskiego i brzeczek piwnych. Stwierdzono, że nawet w bardzo dobrych warunkach wegetacyjnych 2014 roku, sprzyjających pozyskiwaniu ziarna o dobrej przydatności słodowniczej, można uzyskać poprzez dolistne nawożenie miedzią i manganem poprawę jakości słodów i brzeczek piwnych. Stwierdzono, że nawożenie tymi mikroelementami wpływa na zmniejszenie ubytków naturalnych w trakcie produkcji słodów: zastosowanie miedzi – średnio o 2,6–3,6 p.p., manganu – średnio o 0,8–1,4 p.p. Stwierdzono także pozytywny wpływ zastosowanych nawozów na zwiększenie zawartości wolnego azotu alfa-aminokwasowego (FAN) w brzeczkach pozyskanych z 5-dniowych słodów.
##plugins.themes.bootstrap3.article.details##
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.
Autor udziela redakcji czasopisma Polish Journal of Agronomy (w skrócie: PJA) licencji niewyłącznej i nieodpłatnej na korzystanie z autorskich praw majątkowych do wersji papierowej/drukowanej i elektronicznej utworu Autora opublikowanego w PJA w kraju i za granicą, w całości lub w dowolnej części, w tym umieszczanie utworu w elektronicznych bazach/zbiorach danych lokalnych lub dostępnych w Internecie, przez czas nieograniczony na polach eksploatacji określonych w art. 50 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Prace wydane w Polish Journal of Agronomy są udostępniane na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa-Na tych samych warunkach 4.0 (CC-BY-SA).