##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Marek Liszewski
Józef Błażewicz

Abstrakt

Oceniono wpływ nawożenia dolistnego jęczmienia jarego odmiany Quench preparatami firmy PP-C ADOB Sp. z o.o. Sp. k., zawierającymi Cu lub Mn (ADOB 2.0 Cu IDHA lub ADOB 2.0 Mn). Poddano ocenie technologicznej ziarno, otrzymane z niego w warunkach laboratoryjnych 4- i 5-dniowe słody typu pilzneńskiego oraz brzeczki wyprodukowane metodą kongresową. Ocenę przydatności słodowniczej przeprowadzono według metod stosowanych w analityce EBC. Założono, że niezależnie od zasobności gleby w mikroskładniki, dolistna aplikacja miedzi i manganu może być czynnikiem stabilizującym cechy jakościowe ziarna, słodów typu pilzneńskiego i brzeczek piwnych. Stwierdzono, że nawet w bardzo dobrych warunkach wegetacyjnych 2014 roku, sprzyjających pozyskiwaniu ziarna o dobrej przydatności słodowniczej, można uzyskać poprzez dolistne nawożenie miedzią i manganem poprawę jakości słodów i brzeczek piwnych. Stwierdzono, że nawożenie tymi mikroelementami wpływa na zmniejszenie ubytków naturalnych w trakcie produkcji słodów: zastosowanie miedzi – średnio o 2,6–3,6 p.p., manganu – średnio o 0,8–1,4 p.p. Stwierdzono także pozytywny wpływ zastosowanych nawozów na zwiększenie zawartości wolnego azotu alfa-aminokwasowego (FAN) w brzeczkach pozyskanych z 5-dniowych słodów.

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Jak cytować
[1]
Liszewski, M. i Błażewicz, J. 2015. Wpływ nawożenia dolistnego miedzią i manganem na przydatność słodowniczą ziarna jęczmienia (badania wstępne). Polish Journal of Agronomy. 23 (grudz. 2015), 18–23. DOI:https://doi.org/10.26114/pja.iung.251.2015.23.03.
Dział
Artykuły