Procesy koncentracji w produkcji zbóż w polsce
##plugins.themes.bootstrap3.article.main##
Abstrakt
W ostatnich latach obserwuje się spadek udziału zbóżw strukturze zasiewów w ujęciu województw, celem badań byłowięc rozpoznanie przestrzennej koncentracji ich uprawy. Do jejanalizy względem powierzchni zasiewu w latach 2010 i 2016 wykorzystanodane statystyczne GUS oraz metodę współczynnikakoncentracji Lorenza.W latach 2010?2016, mimo nieznacznego spadku liczby gospodarstwuprawiających zboża (o 11%) nastąpiła specjalizacjaw obrębie tego kierunku produkcji w gospodarstwach o powierzchnipowyżej 50 ha UR oraz skali produkcji przekraczającej20 ha na gospodarstwo.Najniższą wartość wskaźnika koncentracji Lorenza w obydwuanalizowanych latach uzyskano w przypadku uprawy zbóżogółem oraz zbóż podstawowych (KL = 0,03-0,05), co wskazywałona równomierny rozkład ich uprawy w ujęciu województw.Natomiast najwyższym poziomem koncentracji (wysokim)w obydwu latach charakteryzowała się uprawa prosa (KL = 0,61-0,65).
##plugins.themes.bootstrap3.article.details##
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.
Autor udziela redakcji czasopisma Polish Journal of Agronomy (w skrócie: PJA) licencji niewyłącznej i nieodpłatnej na korzystanie z autorskich praw majątkowych do wersji papierowej/drukowanej i elektronicznej utworu Autora opublikowanego w PJA w kraju i za granicą, w całości lub w dowolnej części, w tym umieszczanie utworu w elektronicznych bazach/zbiorach danych lokalnych lub dostępnych w Internecie, przez czas nieograniczony na polach eksploatacji określonych w art. 50 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Prace wydane w Polish Journal of Agronomy są udostępniane na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa-Na tych samych warunkach 4.0 (CC-BY-SA).