Enzymatic activity as a popular parameter used to determine the quality of the soil environment
##plugins.themes.bootstrap3.article.main##
Abstrakt
In the soil environment, there are many enzymeswhose origin is related to microorganisms. Enzymes participatein the synthesis of proteins and nucleic acids, they are also elementsof the carbon, nitrogen and phosphorus cycles. They alsoplay a role in less known cycles, such as the sulphur cycle orcellulose decomposition. Determination of soil enzymes activityis very popular in microbiology, biochemistry and agriculturalsciences. Their activity may be a measure of soil fertility. Thepresent report describes the importance of selected soil enzymesand the methods of their determination. However, it is importantto remember that a single enzyme cannot be an indicator of theenvironment. The enzymatic activity is sensitive to many naturaland anthropogenic factors affecting soil microorganisms. Onlycomprehensive researchers on the activity of many, different enzymescan provide reliable information on the state of the soilenvironment.
##plugins.themes.bootstrap3.article.details##
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.
Autor udziela redakcji czasopisma Polish Journal of Agronomy (w skrócie: PJA) licencji niewyłącznej i nieodpłatnej na korzystanie z autorskich praw majątkowych do wersji papierowej/drukowanej i elektronicznej utworu Autora opublikowanego w PJA w kraju i za granicą, w całości lub w dowolnej części, w tym umieszczanie utworu w elektronicznych bazach/zbiorach danych lokalnych lub dostępnych w Internecie, przez czas nieograniczony na polach eksploatacji określonych w art. 50 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Prace wydane w Polish Journal of Agronomy są udostępniane na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa-Na tych samych warunkach 4.0 (CC-BY-SA).