Analiza zmienności porażenia odmian żyta ozimego przez grzyb Puccinia recondita na Dolnym Śląsku
##plugins.themes.bootstrap3.article.main##
Abstrakt
W latach 2011, 2013 i 2014 analizowano zmienność
porażenia odmian żyta ozimego grzybem Puccinia recondita.
Opracowano wyniki z doświadczeń Porejestrowego Doświad-
czalnictwa Odmianowego (PDO) w czterech miejscowościach:
Krościna, Tarnów, Kondratowice i Naroczyce. Stopień porażenia
odmian oceniano w skali dziewięciopunktowej na trzech górnych
liściach roślin (9 – rośliny zdrowe; 1 – liście w 100% porażo-
ne). Badano następujące odmiany: Brasetto, Palazzo, Dańkow-
skie Diament, Gonello i Dańkowskie Amber. Stwierdzono istotne
zróżnicowanie nasilenia rdzy brunatnej w poszczególnych latach
i miejscowościach. W miejscowości Naroczyce niezależnie od
roku badań odmiany żyta charakteryzowały się zwiększonym
nasileniem rdzy brunatnej w porównaniu do pozostałych miej-
scowości. Analiza wariancji wykazała istotną interakcję odmian
z latami badań i brak interakcji odmian z miejscowościami. Od-
miana Dańkowskie Amber odznaczała się zwiększoną odporno-
ścią na populację grzyba Puccinia recondita w porównaniu do
pozostałych odmian.
##plugins.themes.bootstrap3.article.details##
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.
Autor udziela redakcji czasopisma Polish Journal of Agronomy (w skrócie: PJA) licencji niewyłącznej i nieodpłatnej na korzystanie z autorskich praw majątkowych do wersji papierowej/drukowanej i elektronicznej utworu Autora opublikowanego w PJA w kraju i za granicą, w całości lub w dowolnej części, w tym umieszczanie utworu w elektronicznych bazach/zbiorach danych lokalnych lub dostępnych w Internecie, przez czas nieograniczony na polach eksploatacji określonych w art. 50 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Prace wydane w Polish Journal of Agronomy są udostępniane na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa-Na tych samych warunkach 4.0 (CC-BY-SA).