Promowanie wzrostu roślin przez bakterie z rodzaju azospirillum oraz ich zastosowanie w rolnictwie
##plugins.themes.bootstrap3.article.main##
Abstrakt
Azospirillum to jeden z najpełniej scharakteryzowa-
nych rodzajów w grupie bakterii wspierających wzrost i rozwój
roślin. W opracowaniu omówiono aspekty istotne dla interakcji
Azospirillum z roślinami: tworzenie asocjacji, wzajemne od-
działywanie między bakteriami i korzeniami, wiązanie azotu
i syntezę fitohormonów. Azospirillum aktywnie kolonizują prze-
ważnie powierzchnię roślin. Asocjacja komórki Azospirillum do
korzeni zachodzi w dwóch fazach. W pierwszym etapie, tzw.
adsorpcji, jest indukowany przez glikoproteid flagellina, której
obecność aktywuje drugi etap asocjacji. Bakterie z rodzaju Azo-
spirillum zdolne są do wiązania azotu atmosferycznego. Geny
strukturalne odpowiedzialne za wiązanie azotu (nif) są bardzo
konserwatywne, podobne u wszystkich asymilatorów N2. Akty-
wator transkrypcji NifA jest potrzebny do ekspresji innych genów
nif w odpowiedzi na dwa główne sygnały środowiskowe. Wiele
genów bierze udział w procesie kolonizacji korzeni, wspieraniu
rozwoju roślin i adaptacji do warunków w ryzosferze. Od dwóch
dziesięcioleci Azospirillum pozostają w centrum uwagi naukow-
ców, gdyż w odpowiednich warunkach mogą korzystnie oddzia-
ływać na plonowanie wielu roślin uprawnych
##plugins.themes.bootstrap3.article.details##
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.
Autor udziela redakcji czasopisma Polish Journal of Agronomy (w skrócie: PJA) licencji niewyłącznej i nieodpłatnej na korzystanie z autorskich praw majątkowych do wersji papierowej/drukowanej i elektronicznej utworu Autora opublikowanego w PJA w kraju i za granicą, w całości lub w dowolnej części, w tym umieszczanie utworu w elektronicznych bazach/zbiorach danych lokalnych lub dostępnych w Internecie, przez czas nieograniczony na polach eksploatacji określonych w art. 50 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Prace wydane w Polish Journal of Agronomy są udostępniane na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa-Na tych samych warunkach 4.0 (CC-BY-SA).