Wpływ technologii produkcji na plonowanie pszenżyta ozimego w warunkach różnego udziału zbóż w strukturze zasiewów
##plugins.themes.bootstrap3.article.main##
Abstrakt
W ostatnich latach coraz częściej pszenżyto uprawiane jest w płodozmianach o dużym udziale zbóż w strukturze zasiewów. Jednym ze sposobów przeciwdziałania w tych warunkach spadkowi wydajności zbóż jest stosowanie technologii zapewniającej roślinom optymalne warunki wzrostu i rozwoju. Celem badań było określenie wpływu integrowanej i intensywnej technologii produkcji na poziom plonowania odmian Pizarro i Pigmej pszenżyta ozimego w warunkach 50% udziału zbóż w strukturze zasiewów i monokultury zbożowej. Badania przeprowadzono w latach 2010/2011 i 2013/2014 w SD IUNG_PIB w Osinach, na glebie zaliczanej do kompleksu pszennego dobrego. Czynnikami badań były odmiany Pizarro i Pigmej oraz intensywna i integrowana technologia produkcji. Plonowanie pszenżyta ozimego zależało głównie od przebiegu warunków pogodowych w okresie prowadzenia badań, technologii produkcji oraz odmiany. W korzystniejszych warunkach pogodowych w 2014 roku przy 50% udziale zbóż w strukturze zasiewów intensywna technologia pozwoliła na uzyskanie plonu ziarna pszenżyta ozimego wyższego o 19% w stosunku do technologii integrowanej i wyższego o 25–28% niż w obu technologiach produkcji w roku 2011. Wyższy poziom plonowania wykazała odmiana Pigmej. W płodozmianie z 50% udziałem zbóż uzyskano o 9% wyższe plony pszenżyta ozimego aniżeli w monokulturze zbożowej.
##plugins.themes.bootstrap3.article.details##
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.
Autor udziela redakcji czasopisma Polish Journal of Agronomy (w skrócie: PJA) licencji niewyłącznej i nieodpłatnej na korzystanie z autorskich praw majątkowych do wersji papierowej/drukowanej i elektronicznej utworu Autora opublikowanego w PJA w kraju i za granicą, w całości lub w dowolnej części, w tym umieszczanie utworu w elektronicznych bazach/zbiorach danych lokalnych lub dostępnych w Internecie, przez czas nieograniczony na polach eksploatacji określonych w art. 50 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Prace wydane w Polish Journal of Agronomy są udostępniane na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa-Na tych samych warunkach 4.0 (CC-BY-SA).