The influence of soil properties and land use on the phosphate level in soils from Lubelskie region
##plugins.themes.bootstrap3.article.main##
Abstrakt
Phosphorus is an important life-supporting nutrient and therefore it is often applied in fertilizers. As a result, its pool in soil may increase due to the presence of various elements effectively binding P, making it unavailable to plants. Each soil exhibits many characteristics important in P cycling, with the
aeration state (redox potential and moisture), pH, and the presence of N, Ca, and Fe being the most important. In addition, agricultural
practices, e.g. fertilization, may strongly affect P pools in the soil. We studied 7 different, both cultivated and natural, soil types from Lubelskie region. We found that agricultural practices strongly affected the soil aeration state, pH, and moisture level reducing them significantly. As a result, phosphate concentrations increased significantly up to 10 mg kg-1 in comparison to ca. 2? 4 mg kg-1 in non-cultivated soils. This was caused by changes
in soil characteristics depending on the soil type (availability of N, Ca, and Fe). The levels of nitrates increased up to 50 mg kg-1, favouring P immobilization. It could be concluded that the soil aeration state (related to the manner of soil use) is important in P cycling through the effect on other soil characteristics, which differ among soil types.
##plugins.themes.bootstrap3.article.details##
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0 Międzynarodowe.
Autor udziela redakcji czasopisma Polish Journal of Agronomy (w skrócie: PJA) licencji niewyłącznej i nieodpłatnej na korzystanie z autorskich praw majątkowych do wersji papierowej/drukowanej i elektronicznej utworu Autora opublikowanego w PJA w kraju i za granicą, w całości lub w dowolnej części, w tym umieszczanie utworu w elektronicznych bazach/zbiorach danych lokalnych lub dostępnych w Internecie, przez czas nieograniczony na polach eksploatacji określonych w art. 50 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Prace wydane w Polish Journal of Agronomy są udostępniane na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa-Na tych samych warunkach 4.0 (CC-BY-SA).