Wykorzystanie kwasu kumarowego i ferulowego jako jedynego źródła węgla przez bakterie z rodzaju Azospirillum wiążące wolny azot
Main Article Content
Abstract
Obecność odpowiednio wyselekcjonowanych szcze- pów bakterii w ryzosferze ma pozytywny wpływ na kiełkowanie, wzrost i rozwój roślin. Szczepy bakterii z rodzaju Azospirillum są zdolne do wiązania azotu przy wykorzystaniu jako jedynego źró- dła węgla kwasów organicznych i ich soli, jak również węglo- wodorów i cukrów. Celem pracy była ocena wykorzystania kwasu ferulowego i kumarowego jako jedynych źródeł węgla w proce- sie wiązania wolnego azotu przez 12 szczepów bakterii z rodzaju Azospirillum. Szczepy te wyizolowano z endoryzosfery jęczmie- nia jarego (Hordeum sativum L.): 12/6, 1/7 i 15/7, kukurydzy (Zea mays L.): 4B, 23B, 35Bb, 48B, 77Bb1, 83B1 i trawy nadmorskiej z okolic Sobieszewa (Elymus arenarius L.): 29S, 36S, 42S. Szcze- py te należały do gatunków: A. amasoense i A. brasilense. Wszyst- kie szczepy bakterii z rodzaju Azospirillum wiązały azot przy wy- korzystaniu kwasu ferulowego i kumarowego jako jedynego źródła węgla. Wyniki badań przedstawiono jako aktywność nitrogenazy po 168 h hodowli “głodzonych” szczepów bakterii Azospirillum przy wykorzystaniu powyższych kwasów. Aktywność nitrogenazy szczepów Azospirillum była bar- dzo zróżnicowana i zależała zarówno od gatunku szczepu, jak i czasu hodowli. Największą aktywność nitrogenazy stwierdzono u szczepów wyizolowanych z ryzosfery jęczmienia jarego przy wykorzystaniu kwasu ferulowego jako jedynego źródła węgla i energii (szczep 1/7 – 824,32 nM C2H4·h-1 · cm-3 fazy gazowej, po 24 h inkubacji). W przypadku szczepów wyizolowanych z endo- ryzosfery kukurydzy najwyższą aktywnością nitrogenazy charak- teryzował się szczep 4B (715,14 nM C 2H4·h-1·cm-3 fazy gazowej, po 24 h inkubacji. Szczepy z najniższą aktywnością nitrogena- zy pochodziły z endoryzosfery trawy Elymus arenarius, gdzie najwyższą aktywnością nitrogenazy charakteryzował się szczep 29S przy wykorzystaniu kwasu ferulowego jako jedynego źródła węgla (274,56 nM C 2H4·h-1·cm-3 fazy gazowej). Badania in vitro wpływu różnych źródeł węgla na aktywność nitrogenazy szcze- pów bakterii z rodzaju Azospirillum pozwolą lepiej zrozumieć ich rolę i znaczenie w ryzosferze roślin.
Article Details
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.
The author grants the editorial staff of the Polish Journal of Agronomy (abbreviated as PJA) a non-exclusive and royalty-free license to use the author's copyright in the paper/printed and electronic versions of his/her work published in PJA in Poland and abroad, in whole or in any part, including placing the work in electronic databases/databases locally or available on the Internet, for an unlimited period of time in the fields of exploitation specified in article 50 of the Copyright and Related Rights Act.
Manuscripts published in Polish Journal of Agronomy are available under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 (CC-BY-SA) license.