Wpływ jesiennego terminu siewu na plon i jakość ziarna pszenicy jarej
Main Article Content
Abstract
Badania przeprowadzono w trzech sezonach wegeta- cyjnych (2007/2008, 2008/2009 i 2009/2010). W jednoczynniko- wym doświadczeniu mikropoletkowym badano wpływ terminu siewu na plon i wartość technologiczną ziarna pszenicy jarej od- miany Cytra. Zastosowano cztery terminy siewu: trzy jesienne i jeden wiosenny (w terminie optymalnym). Stwierdzono istotny wpływ terminu siewu na plonowanie i wartość technologiczną ziarna pszenicy jarej. Wyższe plony uzyskano z zasiewów jesien- nych niż wiosennych. Elementami plonowania, które zapewniły pszenicy jarej odmiany Cytra sianej w terminie jesiennym więk- szy plon ziarna niż w zasiewie wiosennym, były większa masa ziarna i liczba ziaren z kłosa oraz zwiększone krzewienie produk- cyjne roślin. Ziarno o lepszej wartości technologicznej (większa zawartość białka ogółem, w tym białek glutenowych, większe wartości wskaźnika sedymentacyjnego) uzyskano z siewu wio- sennego.
Article Details
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.
The author grants the editorial staff of the Polish Journal of Agronomy (abbreviated as PJA) a non-exclusive and royalty-free license to use the author's copyright in the paper/printed and electronic versions of his/her work published in PJA in Poland and abroad, in whole or in any part, including placing the work in electronic databases/databases locally or available on the Internet, for an unlimited period of time in the fields of exploitation specified in article 50 of the Copyright and Related Rights Act.
Manuscripts published in Polish Journal of Agronomy are available under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 (CC-BY-SA) license.