Wpływ nawożenia mineralnego i organicznego na plonowanie i jakość nasion bobiku
Main Article Content
Abstract
Doświadczenia polowe zakładano jesienią w latach 2011–2015 r. w RZD Grabów (51°23’N; 21°38’E) w układzie bloków losowanych (split-block), w 4 powtórzeniach. W doświad- czeniu oceniano następujące sposoby nawożenia bobiku: A – bez nawożenia, B – nawożenie mineralne (N 20–30, P2 O5 40–60, K2O 90–150 kg·ha-1 ), C – słoma, D – słoma + nawożenie mineralne (N 35–45, P2 O5 25–47, K2O 76–144 kg·ha-1 ), E – międzyplon (gor- czyca biała), F – międzyplon (gorczyca biała) + nawożenie mine- ralne (N 20–30, P2 O5 40–60, K2O 70–150 kg·ha-1 ). Na wszystkich obiektach zastosowano MgO w dawce od 40 do 80 kg·ha-1 . Dawki nawożenia azotem (saletra amonowa), fosforem (superfosfat po- trójny) i potasem (sól potasowa) ustalono na podstawie wyników analiz glebowych wykonanych wiosną, przed siewem bobiku. Do nawożenia bobiku zastosowano słomę z pszenicy ozimej. Zastosowanie nawożenia organicznego z aplikacją wiosną pełnego nawożenia mineralnego wpływało korzystnie na plon nasion i białka bobiku, liczbę strąków i nasion oraz masę nasion na roślinie, powodowało zwiększenie zawartości popiołu, stosun- kowo słabo oddziaływało na zawartość białka, włókna i makro- elementów (fosfor i potas) oraz masę 1000 nasion i liczbę nasion w strąku. Przyoranie całej biomasy międzyplonu lub zastoso- wanie słomy wpływało korzystnie za zawartość Corg. w warstwie ornej przed siewem bobiku, a aplikacja nawożenia mineralnego powodowała szybszy jej rozkład. Na koncentrację P i K w glebie, na której był uprawiany bobik, mały wpływ miało zastosowanie słomy lub wysiew gorczycy białej, natomiast nawożenie mine- ralne przed siewem wpływało korzystnie na zasobność warstwy ornej w oba makroskładniki.
Article Details
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.
The author grants the editorial staff of the Polish Journal of Agronomy (abbreviated as PJA) a non-exclusive and royalty-free license to use the author's copyright in the paper/printed and electronic versions of his/her work published in PJA in Poland and abroad, in whole or in any part, including placing the work in electronic databases/databases locally or available on the Internet, for an unlimited period of time in the fields of exploitation specified in article 50 of the Copyright and Related Rights Act.
Manuscripts published in Polish Journal of Agronomy are available under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 (CC-BY-SA) license.