Reakcja odmian żyta na warunki glebowe
Main Article Content
Abstract
W literaturze brak informacji o zróżnicowaniu wpły- wu jakości gleby na najnowsze odmiany żyta. Celem przepro- wadzonych doświadczeń z żytem ozimym było zbadanie reakcji jego odmian (wyrażonej plonem ziarna) na warunki glebowe (kompleks glebowo-rolniczy, klasa bonitacyjna gleby, pH gleby). Bazę wynikową stanowiła seria doświadczeń odmianowych Po- rejestrowego Doświadczalnictwa Odmianowego COBORU, pro- wadzonych we wszystkich rejonach Polski w latach 2005–2012. Badano 10 odmian żyta: Bellami F1, Brasetto F1, Gonello F1, Minello F1 i Visello F1 (odmiany mieszańcowe) oraz Bosmo, Dańkowskie Diament, Domir, Herakles i Stanko (odmiany po- pulacyjne). Doświadczenia były zakładane na glebach należą- cych do czterech kompleksów glebowo-rolniczych: pszennego dobrego, żytniego bardzo dobrego, żytniego dobrego i żytniego słabego; do klas bonitacyjnych gleby: IIIa, IIIb, IVa, IVb i V; w warunkach pH gleby od 4,5 do 6,1. Największe plony ziarna żyta ozimego (średnio dla odmian) uzyskano na glebach kom- pleksu pszennego dobrego. Plony mniejsze o 2,0% otrzymano na glebach kompleksu żytniego b. dobrego, o 10,2% na glebach kompleksu żytniego dobrego, a o 15,9% na glebach kompleksu żytniego słabego. Zniżki plonu na stopniowo gorszych komplek- sach glebowo-rolniczych były podobne jak na kolejno słabszych klasach gleb. Uwzględnione w badaniach odmiany wykazywały niejednakowe zniżki plonu ziarna przy ich uprawie w gorszych warunkach glebowych. Największe zmniejszenie plonów na gle- bach kompleksów żytnich w stosunku do kompleksu pszenne- go dobrego wystąpiło u odmian: Dańkowskie Diament, Domir i Visello F1. Najmniejsze zniżki plonu ziarna przy uprawie na glebach kompleksów żytnich w odniesieniu do gleb kompleksu pszennego stwierdzono u odmian: Bellami F1, Gonello F1 i He- rakles. Większą tolerancję na uprawę w warunkach niższego pH gleby wykazały odmiany Domir i Bosmo.
Article Details
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.
The author grants the editorial staff of the Polish Journal of Agronomy (abbreviated as PJA) a non-exclusive and royalty-free license to use the author's copyright in the paper/printed and electronic versions of his/her work published in PJA in Poland and abroad, in whole or in any part, including placing the work in electronic databases/databases locally or available on the Internet, for an unlimited period of time in the fields of exploitation specified in article 50 of the Copyright and Related Rights Act.
Manuscripts published in Polish Journal of Agronomy are available under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 (CC-BY-SA) license.