Plonowanie odmian owsa w zależności od warunków glebowych
Main Article Content
Abstract
W literaturze brak informacji o wpływie jakości gleby
na najnowsze odmiany owsa. Celem przeprowadzonych do-
świadczeń było zbadanie reakcji odmian owsa (wyrażonej plo-
nem ziarna) na warunki glebowe (kompleks glebowo-rolniczy,
klasa bonitacyjna gleby, pH gleby). Bazę wynikową stanowiła
seria doświadczeń odmianowych Porejestrowego Doświad-
czalnictwa Odmianowego COBORU, we wszystkich rejonach
Polski, w latach 2005–2012. Badano 11 odmian owsa: Arab,
Breton, Cwał, Deresz, Flamingsprofi, Furman, Gniady, Krezus,
Polar, Rajtar i Zuch. Doświadczenia były zakładane na glebach
należących do trzech kompleksów glebowo-rolniczych: pszen-
nego dobrego, żytniego bardzo dobrego i żytniego dobrego; do
klas bonitacyjnych gleby: IIIa, IIIb, IVa i IVb; w warunkach pH
gleby od 4,5 do 6,7. Największe plony ziarna owsa (średnio dla
odmian) uzyskano na glebach kompleksu pszennego dobrego.
W porównaniu z tym kompleksem plony mniejsze o 10,7% otrzy-
mano na glebach kompleksu żytniego bardzo dobrego, a mniejsze
o 18,3% na glebach kompleksu żytniego dobrego. Zniżki plonu
na stopniowo gorszych kompleksach glebowo-rolniczych były
zbliżone jak na kolejno słabszych klasach gleb. Uwzględnione
w badaniach odmiany wykazywały niejednakowe zniżki plonu
ziarna przy ich uprawie w gorszych warunkach glebowych. Naj-
większe zmniejszenie plonów na glebach kompleksów żytnich
w relacji do kompleksu pszennego dobrego wystąpiło u odmian:
Arab, Furman i Krezus. Najmniejsze zniżki plonu ziarna przy
uprawie na glebach kompleksów żytnich stwierdzono u odmian:
Breton, Deresz i Gniady.
Article Details
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.
The author grants the editorial staff of the Polish Journal of Agronomy (abbreviated as PJA) a non-exclusive and royalty-free license to use the author's copyright in the paper/printed and electronic versions of his/her work published in PJA in Poland and abroad, in whole or in any part, including placing the work in electronic databases/databases locally or available on the Internet, for an unlimited period of time in the fields of exploitation specified in article 50 of the Copyright and Related Rights Act.
Manuscripts published in Polish Journal of Agronomy are available under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 (CC-BY-SA) license.