Reakcja wybranych odmian jęczmienia jarego na gęstość siewu
##plugins.themes.bootstrap3.article.main##
Abstrakt
Celem badań było określenie reakcji nowych odmian
jęczmienia jarego w zakresie wielkości plonu ziarna i komponen-
tów plonu oraz cech jakości (zawartość białka w ziarnie, celność
ziarna) na wzrastającą gęstość siewu. Przeprowadzono doświad-
czenia mikropoletkowe z jęczmieniem jarym na polu doświad-
czalnym IUNG-PIB w Puławach, w których badano wpływ gę-
stości siewu: 250, 350 i 450 szt. ziaren·m -2 na plonowanie i jakość
ziarna wybranych odmian. W latach 2009–2010 badano odmia-
ny: Conchita, Kormoran, Serwal, Skald i Victoriana, a w latach
2010–2011 odmiany: KWS Aliciana, Bordo, Henrike, Signora
i Suweren. Doświadczenia zakładano na glebie kompleksu
pszennego dobrego (piasek gliniasty mocny zalegający na gli-
nie lekkiej). Uzyskano wzrost plonu ziarna w miarę zwięk-
szania gęstości siewu do 450 szt. ziaren·m-2 , z tym że zwyżka
plonu odmian: Conchita, Kormoran i KWS Aliciana przy tej
gęstości w stosunku do gęstości 350 szt. ziaren·m-2 miała cha-
rakter tendencji, a zwyżka plonu innych odmian była istotna
statystycznie. Największe zwyżki plonu przy dużej gęsto-
ści siewu w stosunku do małej gęstości wykazały odmiany
Victoriana i Signora. Wzrost plonu ziarna przy dużej gęsto-
ści siewu był efektem zwiększenia liczby kłosów na jednost-
ce powierzchni wszystkich odmian (w największym stopniu
u odmiany Signora). Zróżnicowanie masy 1000 ziaren badanych
odmian pod wpływem gęstości siewu było niewielkie. Obserwo-
wano zmniejszenie masy 1000 ziaren przy dużej gęstości siewu
(istotne u odmian: Conchita, Kormoran, Serwal, KWS Aliciana,
Henrike i Signora). Wzrost zawartości białka w ziarnie przy dużej
gęstości siewu wystąpił u odmian: Conchita, Serwal, Victoriana,
KWS Aliciana, Henrike i Signora. Dodatni istotny wpływ dużej
gęstości siewu na celność ziarna stwierdzono u odmian: Kormo-
ran, Skald, Victoriana, KWS Aliciana, Bordo, Henrike i Suweren.
##plugins.themes.bootstrap3.article.details##
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.
Autor udziela redakcji czasopisma Polish Journal of Agronomy (w skrócie: PJA) licencji niewyłącznej i nieodpłatnej na korzystanie z autorskich praw majątkowych do wersji papierowej/drukowanej i elektronicznej utworu Autora opublikowanego w PJA w kraju i za granicą, w całości lub w dowolnej części, w tym umieszczanie utworu w elektronicznych bazach/zbiorach danych lokalnych lub dostępnych w Internecie, przez czas nieograniczony na polach eksploatacji określonych w art. 50 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Prace wydane w Polish Journal of Agronomy są udostępniane na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa-Na tych samych warunkach 4.0 (CC-BY-SA).