Wpływ nawożenia mineralnego i organicznego na plonowanie i jakość nasion bobiku
##plugins.themes.bootstrap3.article.main##
Abstrakt
Doświadczenia polowe zakładano jesienią w latach 2011–2015 r. w RZD Grabów (51°23’N; 21°38’E) w układzie bloków losowanych (split-block), w 4 powtórzeniach. W doświad- czeniu oceniano następujące sposoby nawożenia bobiku: A – bez nawożenia, B – nawożenie mineralne (N 20–30, P2 O5 40–60, K2O 90–150 kg·ha-1 ), C – słoma, D – słoma + nawożenie mineralne (N 35–45, P2 O5 25–47, K2O 76–144 kg·ha-1 ), E – międzyplon (gor- czyca biała), F – międzyplon (gorczyca biała) + nawożenie mine- ralne (N 20–30, P2 O5 40–60, K2O 70–150 kg·ha-1 ). Na wszystkich obiektach zastosowano MgO w dawce od 40 do 80 kg·ha-1 . Dawki nawożenia azotem (saletra amonowa), fosforem (superfosfat po- trójny) i potasem (sól potasowa) ustalono na podstawie wyników analiz glebowych wykonanych wiosną, przed siewem bobiku. Do nawożenia bobiku zastosowano słomę z pszenicy ozimej. Zastosowanie nawożenia organicznego z aplikacją wiosną pełnego nawożenia mineralnego wpływało korzystnie na plon nasion i białka bobiku, liczbę strąków i nasion oraz masę nasion na roślinie, powodowało zwiększenie zawartości popiołu, stosun- kowo słabo oddziaływało na zawartość białka, włókna i makro- elementów (fosfor i potas) oraz masę 1000 nasion i liczbę nasion w strąku. Przyoranie całej biomasy międzyplonu lub zastoso- wanie słomy wpływało korzystnie za zawartość Corg. w warstwie ornej przed siewem bobiku, a aplikacja nawożenia mineralnego powodowała szybszy jej rozkład. Na koncentrację P i K w glebie, na której był uprawiany bobik, mały wpływ miało zastosowanie słomy lub wysiew gorczycy białej, natomiast nawożenie mine- ralne przed siewem wpływało korzystnie na zasobność warstwy ornej w oba makroskładniki.
##plugins.themes.bootstrap3.article.details##
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.
Autor udziela redakcji czasopisma Polish Journal of Agronomy (w skrócie: PJA) licencji niewyłącznej i nieodpłatnej na korzystanie z autorskich praw majątkowych do wersji papierowej/drukowanej i elektronicznej utworu Autora opublikowanego w PJA w kraju i za granicą, w całości lub w dowolnej części, w tym umieszczanie utworu w elektronicznych bazach/zbiorach danych lokalnych lub dostępnych w Internecie, przez czas nieograniczony na polach eksploatacji określonych w art. 50 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Prace wydane w Polish Journal of Agronomy są udostępniane na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa-Na tych samych warunkach 4.0 (CC-BY-SA).