Intensywność ochrony roślin w różnych typach gospodarstw rolnych
##plugins.themes.bootstrap3.article.main##
Abstrakt
W pracy przedstawiono zagadnienie intensywności ochrony roślin w gospodarstwach bydlęcych, trzodowych, mieszanych i roślinnych (bezinwentarzowych). Celem badań było poznanie zależności ochrony roślin od typu gospodarstwa rolnego, gdyż w literaturze występuje niedostatek informacji na ten temat. Materiał źródłowy stanowiły dane zebrane w latach 2016?2018 w 48 indywidualnych gospodarstwach rolnych, położonych w makroregionie Mazowsza i Podlasia. Informacjeo gospodarstwach i ochronie roślin uprawnych uzyskano metodą ankietową, z wykorzystaniem kwestionariusza badań. Stwierdzono, że intensywność ochrony roślin zależała od typu gospodarstwa rolnego. Gospodarstwa bydlęce cechowały się najmniejszą powierzchnią gruntów ornych i zasiewów chronionych chemicznie, większą liczbą gatunków roślin uprawnych oraz najmniejszą intensywnością ochrony roślin wyrażoną najniższymi wskaźnikami liczby zabiegów ochronnych i kosztów pestycydów. Gospodarstwa roślinne wyróżniały się największym areałem gruntów ornych i zasiewów chronionych, małą liczbą gatunków roślini najwyższym poziomem intensywności ochrony roślin. W gospodarstwach trzodowych i mieszanych powierzchnia gruntów ornych i wskaźniki intensywności ochrony roślin osiągały wartości pośrednie między stwierdzonymi w gospodarstwach bydlęcychi roślinnych. Spośród roślin uprawnych największą liczbą zabiegów ochronnych cechowały się zasiewy rzepaku ozimego i buraka cukrowego, na poziomie 1,5?2-krotnie wyższym od stwierdzonego w uprawie roślin zbożowych. Wśród zbóż największą intensywnością zabiegów ochronnych wyróżniała się pszenica ozima.
##plugins.themes.bootstrap3.article.details##
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.
Autor udziela redakcji czasopisma Polish Journal of Agronomy (w skrócie: PJA) licencji niewyłącznej i nieodpłatnej na korzystanie z autorskich praw majątkowych do wersji papierowej/drukowanej i elektronicznej utworu Autora opublikowanego w PJA w kraju i za granicą, w całości lub w dowolnej części, w tym umieszczanie utworu w elektronicznych bazach/zbiorach danych lokalnych lub dostępnych w Internecie, przez czas nieograniczony na polach eksploatacji określonych w art. 50 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Prace wydane w Polish Journal of Agronomy są udostępniane na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa-Na tych samych warunkach 4.0 (CC-BY-SA).