##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Sylwia Staniak

Abstrakt

Skażenie środowiska oraz intensyfikacja rolnictwa (nawozy sztuczne, środki ochrony roślin) należą do głównych zagrożeń dla jakości żywności. Niektóre znajdujące się w niej związki są szkodliwe dla organizmu ludzkiego. Dlatego też coraz więcej osób w trosce o zdrowie wprowadza do jadłospisu żyw- ność pochodzącą z produkcji ekologicznej. Rolnictwo ekologiczne łączy bezpieczne dla środowiska przyrodniczego praktyki rolnicze oraz pozwala w założeniu na wytworzenie żywności pozbawionej zanieczyszczeń (np. poten- cjalnie toksycznych pierwiastków śladowych, pozostałości środ- ków ochrony roślin), a przy tym spełniającej wymagania kon- sumentów. Sprzedaż oraz konsumpcja żywności ekologicznej, która ma zawierać więcej witamin, minerałów i innych cennych składników niż produkty otrzymane w konwencjonalny sposób, stale wzrasta. Dotychczasowe badania wskazują na wyższe za- wartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin i nie- których mikroelementów w żywności ekologicznej oraz niższe zawartości azotanów i pozostałości pestycydów w porównaniu do żywności produkowanej w sposób konwencjonalny

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Jak cytować
[1]
Staniak, S. 2014. Charakterystyka żywności produkowanej w warunkach rolnictwa ekologicznego. Polish Journal of Agronomy. 19 (grudz. 2014), 25–35. DOI:https://doi.org/10.26114/pja.iung.214.2014.19.04.
Dział
Artykuły