Cultivation, origin and use of grain legume cultivars in Poland
##plugins.themes.bootstrap3.article.main##
Abstrakt
The contribution of legumes to the structure of EU’s
and Poland’s total growing area is substantial. In recent years,
due to the pursuit to use domestic protein raw materials, growing
interest in the production of pulse crops has been observed, especially
in countries with limited soybean cultivation. A necessary
condition for further growth of the area sown to grain legumes
and domestic production of plant protein is the appearance on the
market of new cultivars with stable yields. Only in the case of
3 species – soybean, narrow-leaved lupin and pea, an increase in
the number of cultivars, including foreign ones, has been noticed
over the last 5 years. The contribution of Polish cultivars to the
Community Catalogue is significant only in the case of yellow
and narrow-leaved lupins, and only symbolic for soybeans. Fewer
than half of the registered grain legume cultivars are recommended
for cultivation in individual voivodeships, and in 2019, less
than 22% of the total grain legume crop area in Poland was sown
with certified seed.
##plugins.themes.bootstrap3.article.details##
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0 Międzynarodowe.
Autor udziela redakcji czasopisma Polish Journal of Agronomy (w skrócie: PJA) licencji niewyłącznej i nieodpłatnej na korzystanie z autorskich praw majątkowych do wersji papierowej/drukowanej i elektronicznej utworu Autora opublikowanego w PJA w kraju i za granicą, w całości lub w dowolnej części, w tym umieszczanie utworu w elektronicznych bazach/zbiorach danych lokalnych lub dostępnych w Internecie, przez czas nieograniczony na polach eksploatacji określonych w art. 50 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Prace wydane w Polish Journal of Agronomy są udostępniane na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa-Na tych samych warunkach 4.0 (CC-BY-SA).