Procesy koncentracji w produkcji zbóż w polsce - Madej, Andrzej (Polish Journal of Agronomy, 2018)
W ostatnich latach obserwuje się spadek udziału zbóżw strukturze zasiewów w ujęciu województw, celem badań byłowięc rozpoznanie przestrzennej koncentracji ich uprawy. Do jejanalizy względem powierzchni zasiewu w latach 2010 i 2016 wykorzystanodane statystyczne GUS oraz metodę współczynnikakoncentracji Lorenza.W latach 2010?2016, mimo nieznacznego spadku liczby gospodarstwuprawiających zboża (o 11%) nastąpiła specjalizacjaw obrębie tego kierunku produkcji w gospodarstwach o powierzchnipowyżej 50 ha UR oraz skali produkcji przekraczającej20 ha na gospodarstwo.Najniższą wartość wskaźnika koncentracji Lorenza w obydwuanalizowanych latach uzyskano w przypadku uprawy zbóżogółem oraz zbóż podstawowych (KL = 0,03-0,05), co wskazywałona równomierny rozkład ich uprawy w ujęciu województw.Natomiast najwyższym poziomem koncentracji (wysokim)w obydwu latach charakteryzowała się uprawa prosa (KL = 0,61-0,65).