Plon i jakość bulw ziemniaka w zależności od zastosowanego nawożenia z wykorzystaniem doglebowych i dolistnych wieloskładnikowych preparatów nawozowych - Trawczyński, Cezary; Prokop, Wojciech (Polish Journal of Agronomy, 2016)
W latach 2013–2015 na glebie lekkiej przeprowadzono badania polowe odnośnie oddziaływania na plon i wybrane cechy jakościowe bulw ziemniaka nawozów wieloskładnikowych wzbogaconych w substancje o działaniu biostymulującym pochodzące z alg morskich w porównaniu do tradycyjnie stosowanych nawozów. Kontrolę stanowił obiekt z doglebowymi nawozami jednoskładnikowymi uzupełnionymi uniwersalnym wieloskładnikowym nawozem dolistnym. W badaniach uzyskano największy przyrost plonu bulw po zastosowaniu do gleby wieloskładnikowego nawozu mineralnego EUROFERTIL 33N-PROCESS uzupełnionego dolistnie nawozami FERTILEADER AXIS i FERTILEADER GOLD. Zastosowanie nawozu EUROFERTIL 33N-PROCESS i nawozów FERTILEADER AXIS oraz FERTILEADER GOLD przyczyniło się do istotnego wzrostu udziału bulw dużych (o średnicy powyżej 60 mm) w strukturze plonu, wzrostu zawartości skrobi, suchej masy i witaminy C w porównaniu do obiektu kontrolnego. W obiekcie EUROFERTIL 33N-PROCESS z FERTILEADER GOLD stwierdzono istotne obniżenie poziomu azotanów w bulwach w stosunku do obiektu kontrolnego.