Zabiegi agrotechniczne stosowane w uprawie ziemniaka w opinii właścicieli gospodarstw ekologicznych na Podkarpaciu - Krochmal-Marczak, Barbara; Sawicka, Barbara (Polish Journal of Agronomy, 2016)
Pracę oparto na badaniach ankietowych przeprowa- dzonych z właścicielami gospodarstw ekologicznych w woj. pod- karpackim. Celem wywiadu było zebranie informacji o zabiegach agrotechnicznych stosowanych w ekologicznej uprawie ziem- niaka. Badania dowodzą, że rolnicy prowadzący gospodarstwa ekologiczne, aby uzyskać duży plon bulw i jednocześnie dobrą ich jakość, wybierali do uprawy średnio wczesne odmiany ziem- niaka o wysokiej odporności na choroby grzybowe. Aby ograni- czyć zachwaszczenie stosowali właściwe zmianowanie, wąsko- rzędową technologię uprawy, zaś w ochronie przed chorobami i szkodnikami stosowali preparaty roślinne z pokrzywy i wroty- czu. Większość badanych rolników uzyskała niskie plony ziem- niaka, co mogło wynikać z gorszej jakości materiału sadzeniako- wego, pochodzącego z własnej reprodukcji.