Wpływ stymulatora NANO-GRO® na wybrane cechy wartości użytkowej fasoli zwykłej Phaseolus vulgaris L. - Kociara, Anna; Kociara, Sławomir; Szmigielski, Marek; Piecak, Anna (Polish Journal of Agronomy, 2023)
NANO-GRO® jest organicznym stymulatorem wzro- stu zawierającym siarczany Fe, Co, Al, Mg, Mn, Ni i Ag w stę- żeniach nanomolowych. Najczęściej jest on stosowany w formie przedsiewnego moczenia nasion, jednakże nie zawsze ta forma aplikacji jest efektywna. Brak doniesień dotyczących wpły- wu stosowania stymulatora NANO-GRO® na cechy wartości użytkowej roślin bobowatych był przyczyną przeprowadzenia niniejszych badań. Celem badań była ocena wpływu różnych form aplikacji NANO-GRO® na plon i jakość nasion fasoli zwy- kłej odmiany Aura. Doświadczenie polowe przeprowadzono w latach 2012–2014 na obiekcie doświadczalnym Instytutu Nauk Rolniczych Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Chełmie. W okresie wegetacji zastosowano cztery formy aplikacji prepa- ratu: moczenie nasion, moczenie nasion i jednokrotne opryski- wanie roślin, jednokrotne opryskiwanie roślin oraz dwukrotne opryskiwanie roślin. Po zbiorze roślin określono liczbę i masę nasion, liczbę strąków i masę tysiąca nasion. Zbadano też zawar- tość białka w nasionach fasoli. Uzyskane wyniki porównywano z kombinacją kontrolną, w której nie stosowano preparatu. Naj- korzystniej na parametry plonotwórcze fasoli i zawartość biał- ka w nasionach wpłynęło dwukrotne stosowanie NANO-GRO® w formie oprysku.